Av platser i hela värden blev Kullahalvön Saras hem

Marocko, Frankrike och England har alla varit Saras Hildings hem under olika perioder i hennes liv. Idag är Kullahalvön platsen som för henne är det självklara hemmet. Här bor hon med sin man och sina två barn i Nyhamnsläge. Visst skiljer sig platserna något åt och varje plats har sin unika charm, men Kullahalvöns vinnande koncept är trygghet, frihet och äventyr.

Ursprungligen så fanns det ingenting som förutspådde att Sara skulle hamna i Sverige. Kullahalvön ännu mer specifikt, visste hon inte ens fanns. Sara kommer från Marocko och har bott i Frankrike och har rötter i båda länderna. Så vad gjorde att Sara tillslut hamnade på Kullahalvön? Jo, det får vi tacka en utbytestermin på universitetet för, och kärleken förstås.

– Jag hade en utbytestermin på universitetet som jag studerade vid och beslutade mig för att åka till Durham i England. En kväll träffade jag en trevlig kille som kom från Sverige och Kullahalvön. Vi fattade tycke för varandra, blev ihop och gifte oss i England där vi bodde tillsammans. När vi fick tankar på att skaffa barn ville vi flytta närmre familjerna och vi bestämde oss för att testa Sverige, förklarar Sara.

Sagt och gjort, Sara och hennes man flyttade till Kullahalvön där han hade sin familj, i slutet av November 2012 gick flyttlasset från England till Sverige. Just denna vintern var den kallaste på flera år i Sverige och mörkret och kylan blev en stor kontrast till det varma tropiska klimat som Sarar var van vid efter att ha levt stora delar av sitt liv i Södra Frankrike. Trots det föll Sara snabbt för charmen på halvön. I kyligt väder kan Kullahalvön visa sig från sin mest dramatiska sida. Havet som kastar sina vågor upp över land, Kullaberg som står stadigt i kraftiga vindar och snö som täcker åkrar och ängar.

– Väderomställningen var inte så farlig för mig, jag hade ju redan levt i England ett tag. Det är bara att ta på sig varmare kläder och tända lite ljus. Jag märkte snabbt att hemmet var en viktig plats för människorna här. Där jag bodde tidigare var mötesplatsen för människor ett torg, en restaurang eller något annan plats på stan. I Sverige möter vi varandra i våra hem. Vi gör det mysigt och hemtrevligt där vi bor så det finns utrymme för både sällskap och ro, säger Sara.

Trots olikheterna i vädret ser Sara likheter mellan Marocko, Frankrike och Kullahalvön. Omtanken och värmen som finns bland människorna man omger sig av är ett sådant exempel. Däremot kan sättet att komma nära personer skilja sig åt, menar Sara.

– På Kullahalvön har jag mött mycket ömhet och välvilja, här bor människor som verkligen tar hand om en. Däremot behöver du nagga lite på ytan för att komma in på personerna här. I Frankrike och Marocko kommer grannar med mat och bjuder in sig själv när du flyttar till ett nytt område. Här har man mer respekt för varandras integritet och man behöver knäcka koden för komma nära. Men när du väl har knäckt koden så är du inne i gemenskapen och värdefull för människor på djupet, förklarar Sara.

Sara är väldigt förtjust i strukturen som hon upplever på Kullahalvön, här är fokus på familjen och barnet står i centrum. På jobbet så respekterar man varandras tider, för i slutet av dagen vill alla gå hem till sin familj.

– Jag tipsar fler att flytta hit, här finns en stor trygghet och harmoni som jag tror många söker. Mina barn går i bra skolor, här är bra infrastruktur och aktiviteter. Naturen är fantastisk, mina barn kan leka utomhus och har nära till både skog och hav. Kullahalvön är helt enkelt stabil, vacker och "peacefull", säger Sara.

– Min favoritplats här i Nyhamnsläge är en bänk som ligger på Fäladen. Här kan jag sitta och drunkna i tankar samtidigt som jag ser ut över havet, Danmark och vår vackra halvö.

Närheten till naturen gör sig även synlig genom gårdarna som ligger nära Nyhamnsläge där Sara bor. Det finns en massa lantbrukare som erbjuder närproducerade varor.

– Det är fantastiskt att jag kan hoppa upp på min cykel och på några minuter ta mig till olika lantbrukare för att köpa ägg, potatis, kål, lök, kött och honung. Vi har även djur nära oss, jag ser kor på väg till jobbet varje dag och detta är en miljö jag verkligen värdesätter att mina barn växer upp i, berättar Sara.

Utöver närheten till gårdsbutiker och närodlade råvaror påpekar Sara att Kullaberg är en viktig del av Kullahalvön för henne och hennes familj. Kullaberg är hemmet till många äventyrliga och gömda badplatser som Sara och hennes familj befinner sig på under sommarhalvåret. Kullaberg är enligt henne en plats där naturen tar över människan.

– Det är riktigt häftigt att se hur naturen påverkar människorna här. Nimis tycker jag är ett fint exempel på hur en människa kan forma naturen men också hur naturen kan forma en människa och en plats, säger Sara.

Kombinationen av trygghet, frihet och äventyr som Kullahalvön erbjuder blev det vinnande konceptet för Sara, hennes man och två barn. De reser gärna och upptäcker nya ställen men de kommer alltid tillbaka till huset i Nyhamnsläge.