Hemvändaren som väljer två hjul i stället för fyra

I en värld där bilköer och pendling är vardagen för många, går i stället Mattias Rehn ut ur sin lägenhet i Höganäs, sätter sig på sin cykel och glider i väg till jobbet. Fåglarna kvittrar i bakgrunden, gruset låter mot cykelhjulen, och den friska morgonluften piggar upp. Vi mötte upp Mattias för att höra mer om fördelarna som kommer med att välja två hjul framför fyra.

Ung, leende man cyklar i grönskande omgivning i Höganäs

År 2011 klev Mattias in genom dörrarna på Höganäs AB och har varit en trogen medarbetare sedan dess. Då var det hans första jobb efter studenten från Kullagymnasiet, nu 13 år senare arbetar han som utvecklingsingenjör.

– Jag trivdes bra på Höganäsbolaget men jag visste att jag ville studera vidare. Tanken på att flytta till en storstad för att plugga lockade aldrig mig. I stället bestämde jag mig för att flytta över 160 mil norrut och studera civilingenjör i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet, säger Mattias.

Någonstans visste ändå Mattias att Luleå bara var tillfälligt, att Kullahalvön var platsen att återvända och komma hem till. Han valde att göra sitt examensarbete hos Höganäs AB och kort därefter var det nya anställningsavtalet klart.

Porträttbild av ung, leende man i en grönskande omgivning i Höganäs

– Jag resonerar så här: ska man ändå flytta ner till södra Sverige finns det ingen anledning att bo någon annanstans än här på Kullahalvön. Här har jag nära till min familj, mina vänner och mitt fotbollslag. Här känner jag mig trygg och tillfreds, säger Mattias.

Livet på Kullahalvön har alltid haft en särskild plats i Mattias hjärta. Han är uppväxt i Strandbaden, spenderat sina barndoms somrar med att bada på Tallbacken. Som vuxen är det fortfarande den plats han helst besöker för ett bad, om han inte drar med sig vännerna till Ablahamn eller Josefinelust.

Hans jobb på Höganäs AB är utmanande och utvecklande, med en avslappnad atmosfär och härliga kollegor. Han upplever sitt arbete som flexibelt och att han har frihet under ansvar. Möjligheten att kunna cykla varje dag till jobbet ser han som en värdefull bonus. Att glida längs de välbekanta gatorna, kvarteren som han lekte i som liten och vara på en plats där han känner sig som en del av en större gemenskap.

Ung, leende man cyklar i en grönskande omgivning i Höganäs

– Tanken på att pendla flera timmar om dagen har aldrig lockat mig. Jag värdesätter hur enkelt det är för mig att ta mig dit jag vill. Det ger mig möjlighet att spendera min tid så som jag själv önskar, som på exempelvis fotboll, säger Mattias.

Han tränar fotboll tre gånger i veckan för Vikens IK. På helgen är det i regel match. Det tar tid men ger mycket energi tillbaka. Något annat som ger Mattias energi är att tillsammans med sina vänner käka gott eller bara avnjuta en god dryck tillsammans.

– Restaurangutbudet här på Kullahalvön går inte att klaga på. Det finns många eldsjälar och entreprenörer som verkligen gör skillnad för vår halvö. Trots detta så ska jag ärligt erkänna att jag har mina favoritställen som vissa veckor får fler än ett besök: Garage och Bryggeriet.

– Jag resonerar så här: ska man ändå flytta ner till södra Sverige finns det ingen anledning att bo någon annanstans än här på Kullahalvön. Här har jag nära till min familj, mina vänner och mitt fotbollslag. Här känner jag mig trygg och tillfreds, säger Mattias.

Vad har framtiden på Kullahalvön att erbjuda Mattias då? Just nu värdesätter han de små ögonblicken av harmoni och glädje – närheten till nära och kära, doften av havet i Strandbaden eller det allmänna lugnet som finns här.

– Jag trivs bra där jag är just nu, men om jag får drömma om framtiden så ser jag att jag bor i ett hus någonstans lite närmre havet. Och då bor jag ändå i jämförelse med många andra redan väldigt nära havet. Men bor man i en kustkommun så gör man, skrattar Mattias.

Kanske ser du Mattias cykla mot sitt arbete, sina vänner eller sin familj. På cykeln ser du en man som njuter av den friska luften. I hans liv finns en stark tråd som binder samman det förflutna med nuet och framtiden, och den tråden är Kullahalvön. Kullahalvön är inte bara Mattias plats på jorden, det är en plats som han alltid kan kalla hemma.