Halvöns tysta toner ger liv åt Mariettes kreativitet

I ett charmigt villakvarter på centrala Kullahalvön finns ett gammalt Höganäshus som har blivit hem åt ett par, deras lekfulla barn och trogna hund. Ett hem fyllt av skaparkraft och kärlek där varje hörn är en reflektion av deras jobb och intressen. När vi möter Mariette Hansson lyser det jordnära livet på halvön starkt igenom.

Mariette med barn

2020 steg hon av Melodifestivalscenen i Stockholm och körde direkt till Kullahalvön för att omge sig av havet och kärleken, något som Mariette aldrig ångrat en sekund. Det var gemensamma vänner som parade ihop de numera gifta trebarnsmammorna.

– Att min framtid skulle vara här kände jag från start när jag träffade Isabelle. På halvön finns dessutom en unik kombination, den kulturella inpackningen med alla kreativa hantverk och västkustmiljöerna som omfamnar gör platsen exotisk på något sätt, berättar Mariette.

Mariette är född och uppvuxen i Halmstad och redan långt innan 2020 besökte hon Kullahalvön för första gången med sina vänner.

– Mitt västkusthjärta kände sig hemma direkt, för redan innan 2020 kände jag att här hade jag kunnat bo. Att jag sedan träffade Isabelle och att hon bodde just här kändes som att hitta hem på riktigt.

Mariette 2

Flytten från Stockholm skedde sporadiskt men snabbt, för varje gång Mariette hälsade på Isabelle på halvön följde fler och fler saker med ner till Skåne. 23 gitarrer och en säng senare kallade hon sig en stolt Kullabo.

Idag driver paret företag och jobbar ihop. Huset med sina jordnära färgval är en oändlig källa till inspiration och rummen har omvandlats till studior, ateljéer och arbetsytor där kreativiteten tar form.

– Jag hittar även mycket av min kreativitet och inspiration i halvöns natur. Det finns en unik tysthet i naturen här.

Mariette 3

– En rad går ”i let the silence play” för här fann jag andrum och här fann jag ro. Jag älskar Kullahalvöns avsaknad av bruset som finns i storstaden.

Mariettes många sommarturnéer har gjort att hon har upptäckt mycket av platsen på hösten och vintern och att hon är en aktiv person råder det ingen tvekan om.

– Jag tar hellre löpturer eller promenader vid havet än att ligga på soffan. Det finns inget mer befriande för kreativiteten och själen än att omge sig av det vilda havet, det ger mig andrum och här kan mina tankar få flöda fritt. Och sen går det ju att ta sig hur långt som helst via kusten, nästan till oändligheten känns det som. En plats som betyder mycket för mig och som jag ofta besöker är stranden nedanför lerbergsskogen, där jag och Isabelle vigde oss, fortsätter Mariette.

Mariettes senaste låttext har en koppling till halvön och Mariettes flytt hit.

– En rad går ”i let the silence play” för här fann jag andrum och här fann jag ro. Jag älskar Kullahalvöns avsaknad av bruset som finns i storstaden.

Familjen Hansson har kvar en lägenhet i Stockholm när jobbet där kallar. Kullahalvön ligger bra till i landet för en hållbar pendling. Men så fort Mariette kommer tillbaka till huvudstaden upptäcker hon mönster i sig själv, i storstadsmiljön börjar hon skynda på farten på väg till tunnelbanan och pulsen går automatiskt upp

Mariette

– Varje gång jag kommer hem hit igen känner jag mig hungrigare än någonsin på halvön, än har jag inte utforskat allt och jag har en lista på saker jag vill att jag och familjen ska hitta på. Kullahalvön är en trygg plats för våra barn att växa upp på och innanför trädgårdsportarna med min familj, där vill jag vara, där känner jag livsro, avslutar Mariette.

Mariettes historia är en inspirerande påminnelse av vikten av att omge sig med det vi älskar och att följa naturens tysta toner, med det skapar vi en plats där vi känner oss hemma på många plan i livet.