KKAM - Kullahalvöns nya mötesplats

Stenkol och lera förvandlade en gång ett sömnigt fiskeläge till epicentret för svensk keramik. På Kullahalvön finns därav en stark kärlek till hantverket. På KKAM sammanflätas fabriker och verkstäder, skickliga krukmakare och hantverkskonst i en hyllning till vårt arv. KKAM Museum är platsen där historia och nutid möts, medans på KKAM Ateljé skapas framtidens keramik.

Ett museum med stolt historia

På KKAM finns en av landets främsta samlingar av modern skandinavisk keramik. Så som sig börs när man är Sveriges keramikmecka. KKAM Museum har sina rötter i en keramikbygd som snart firar tvåhundra år. Det grundades 1924 av Höganäs Fabriks- och Hantverksförening. Initialt bestod samlingarna mestadels av hembygdsföremål, och det allra första objektet som kom in i museets samlingar var en maltkvarn från Brorsbackegården.

Under 1950-talet började museet aktivt samla och förvärva keramikföremål, vilket tillsammans med generösa donationer från företag som Höganäsbolaget och individer som Åke Holm, utgjorde grunden för de unika keramiksamlingar vi har idag. År 1997 överfördes verksamheten till en nybildad stiftelse, som fick uppdraget att samla, bevara och ställa ut föremål som, ur ett historiskt perspektiv, belyser industriell verksamhet, folkliv, hantverk och konstnärlig verksamhet i Kullabygden.

Under 2022 slogs Höganäs Museum och Konsthall samman med Keramiskt center och numera går det under det gemensamma namnet KKAM; Keramik, Konst, Ateljé och Museum. De erbjuder idag kurser inom keramik, verkstadsplatser för både professionella keramiker och hobbyentusiaster samt driver en keramikbutik. På KKAM museum visas historiska föremål kopplat till bygden upp, samt en hel del andra intressanta utställningar. Håll även koll på deras olika evenemang!