Lokal design och hantverk

Kullahalvön – en plats där skickliga hantverkare och konstnärer förenas med en passion för att skapa unika och handgjorda skatter. Här, längs de slingrande kustvägarna och i charmiga ateljéer, kan du följa i deras fotspår och hitta de mest fantastiska smycken, keramik, textilier och konstverk som berättar en historia om Kullahalvöns skönhet och kreativitet.

Guld och silversmeder

På Kullahalvön finns många duktiga guld och silversmeder. Under varumärket LIVinSwedenDesign hittar du unika silversmycken designade av Åsa Eugénzon. Ateljen och butiken ligger strax utanför Höganäs. Åsa designar och tillverkar silverringar, silverhalsband, silverörhängen och silverarmband med ett mervärde i form av ett budskap med en uppmuntran. Bakom alla skapelser finns en påminnelsen om att "aldrig ge upp", att "våga vara stark" och "modig" och alltid "veta sitt värde".

Efter att ha jobbat åtta år som guldsmed i Wien flyttade Theresa Åhrberg och hennes man till Sverige och Kullahalvön där möjligheten att förverkliga sin dröm om att starta en egen guldsmedsateljé gick i uppfyllelse. Therese skapar unika smycken som alla berättar en historia och facinerar den som bär det i sin atelje Atelier Åhrberg som ligger på Krapperup.

Kiki Brännström är designern som gör både lampor och smycken, samt pallen TREA. Alla smycken formas med det råa, enkla för ögat och ofta i tjockt gods för att få fram gedigenhet. Grund Silver och Forms smycken är handsmidda i 925 Sterling silver som kombineras med bland annat sten, gummi och trämaterial. Inspirationen kommer från små detaljer i vardagen, vinklar, kontraster men även massiva saker som kan finnas i arkitektur, industriella miljöer och såklart i naturen. Kiki gör också både armband och ring som inspirerats av Kullabergs markanta siluett.

Synden i Möllet blev Mölle by the Sea

Vi drar till Mölle, Mölle by the sea, sjöng svenska folket 1951. Badorten var en av många etablerad under 1800-talet. Vad som gjorde Mölle unikt var gemensamma och fria bad i randig baddräkt. En syndig nymodighet som snart skulle spridas över hela landet.

Några som tagit fasta i historien och tagit in den i nutid är grundarna bakom Mölle By the Sea som skapar retro badmode. Badplagg i moderna material med ursprung från synden i Mölle och gemensamhetsbaden i randiga baddräkter. De menar att ränderna gör livet lite roligare – prova du med!

Den nya generationen keramiker

Isa är spanjorskan som flyttade till Kullahalvön för att lära sig yrket keramiker. Hon har varit lärling till framstående Kullahalvökeramiker under flera år och nu börjar hon tillverka hennes egen design och hantverk. Under namnet Iza Guerrero Ceramics tillverkar hon muggar och vaser i härliga färger, som är ett måste för höstens myskvällar med te eller varm choklad.

Maddi Nilsson kommer från Gotland men bor numera i Höganäs. I sin ateljé tillverkar hon vacker keramik i jordnära och harmoniska färger under varumärket Maddis Keramik.