Nimis och staten Ladonien

oavsett om du är konstentusiast eller bara letar efter en unik upplevelse, är Nimis på Kullaberg ett måste på din bucketlist. Platsen finns inte utmarkerad på någon karta utan du hittar ditt genom att följa de gulmålade N som är utmålade på träd från Himmelstorp till Nimis.

Nimis är ett fascinerande konstverk av drivved och pinnar som konstnären Lars Vilks under 30 år skapat på en kullerstenstrand i naturreservatet Kullaberg. Det är inte bara konstverket i sig som är spännande, även berättelserna och myterna om skapandet. Genom åren har platsen byggts upp och förstörts, både av vandaler och av myndigheter. Att bygga ett stort konstverk i ett naturreservat är självklart inte tillåtet och kontroverserna och rättsprocesserna har varit många genom åren. Officiellt är Nimis ett svartbygge. Vilks själv har beskrivit Nimis som ett konceptuellt konstprojekt, där rättsprocessen är en viktig del i konsten.

Konstverket är byggt av drivved, plankor och grenar och utrustat med 15 meter höga torn. Verket har brunnit ett flertal gånger och därefter byggts upp på nytt, vilket innebär att Nimis ändrat skepnad genom åren.

Strax intill Nimis står konstverket Arx, en skulptur byggd i sten och betong. Omfalos, ett tredje verk, forslades bort år 2001 efter beslut i tingsrätten. För att ytterligare skydda konstverken utropade han 1996 platsen till ett suveränt land. Ladonien.

Strax intill Nimis står konstverket Arx, en skulptur byggd i sten och betong. Omfalos, ett tredje verk, forslades bort år 2001 efter beslut i tingsrätten. För att ytterligare skydda konstverken utropade Vilks 1996 platsen till ett suveränt land, en egen stat, Ladonien.

– Du hittar till Nimis genom att följa de N som är målade på träden.

Bäst är att utgå från parkeringen vid Himmelstorp. Därifrån följer man den orangea leden ca 1 km, man kan också hålla utkik efter gulmålade N, då vet man att man är på rätt väg. Sista biten är väldigt brant och leden är fylld av stenar och rötter. Man behöver gå försiktigt och ha bra skor för att inte ramla, och om det regnat kan det vara extra halt. Räkna med att det tar ca 40 minuter att ta sig till Nimis.

Barnen kommer definitivt att uppskatta en tur till Nimis. Men tänk bara på att Nimis är ett konstverk och att byggnadsverket innehåller massor av spikar och att det inte finns några garantier för vad som håller. Man är här på egen risk helt enkelt.