Krapperup Slott

slottets historia går tillbaka till 1300-talet. Här finns konst- och musikhall, gårdsmuseum, café och en underbar park öppen för allmänheten året om. Rhododendrongångar, rosenträdgård, blomsterprakt i perennrabatter och guldfiskdamm med kinainspirerade röda broar. Det går också att boka en guidad tur i slottet.

Krapperup har en lång och spännande historia som sträcker sig ända tillbaka till 1300 - talet. Den förste kände ägaren till Krapperup är den danske riddaren Jens Jensen och först på 1600-talet kom slottet i svensks ägo. Borgen och godset som innefattar hela 1850 hektar mark överläts på 1900-talet till Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen, vars målsättning är humanitärt arbete och forskning. Man kan boka in en guidad visning på slottet.

Krapperups park går tillbaka åtminstone till 1600-talets barockanläggningar och har därefter successivt förändrats och förnyats enligt tidernas och ägarnas smak. I sin nuvarande utformning är parken, trots enastående blomprakt i rosengård och perennrabatter, en landskapsträdgård, som dramatiskt utnyttjar höjdskillnaderna mellan landborgen och havet.

Slottsträdgården är en prunkande grön park med en blandning av stora träd, exotiska växter och rhododendron. I den mysiga trädgården kan man ströva omkring på slingrande stigar, njuta av rosor och fantastiska rhododendron när de blommor men även av stora lummiga träd som skyddar mot solen under varma sommardagar. I slottsparken finns även en fin rosodling med över 600 rosplantor fördelat på 35 olika sorters rosor.

I den gröna parken som ligger sydväst om slottet ned mot Öresund finns spännande, slingrande gångar. Runt den vackra guldfiskdammen med Kina-inspirerade röda broar växer både vanliga och mer okända exotiska växter.

Parken är öppen för allmänheten året om och är väl värt ett besök.

 

– För oss är endast det bästa gott nog! Hos oss kan du välja att sitta inne i vår kaffestuga, ute på gårdsplanen eller i parken under den gigantiska äkta kastanjen.

Kaffestugan finns på Krapperups stallplan i 1800-talsmiljö. Lokalerna har en gång varit snickeri, smedja och grisahus. Här kan du njuta av härligt hembakat bröd och bakverk och många läckra smörgåsar.

Den 400 kvadratmeter stora konsthallen är inrymd i en av de äldre ekonomibyggnaderna, en stallänga från 1850. Kullens Konstförening ställer ut och försäljer samtida konst och konsthantverk. I Musikhallen arrangeras både konserter och teater under året.