Vingårdar på Kullahalvön

Välkommen till Kullahalvöns vingårdar - en smakrik skatt vid Sveriges västkust! Denna idylliska region, med sitt milda klimat och bördiga jordar, är hem för några av Sveriges mest förtrollande vingårdar. Här är varför du inte vill missa att utforska världen av vin på Kullahalvön:

Arilds vingård

Anette och Jonas hittade sin gård efter en utflykt i Arild och blev handlöst förälskade i det gamla fiskeläget. 2007 planterades de första vinrankorna och 2011 öppnade vingården upp för hotell och restaurang. Idag är vingården sveriges största vingård med sina 135 000 vinstockar på 23 hektar. De framställer viner med minimal yttre påverkan, så att du ska kunna känna dig trygg med vad du får i glaset. Tack vare en lång växtperiod producerar gården fruktiga och friska viner.

Arilds Vingård är belägen i en vacker miljö med strövområde precis bakom vinfälten. Här kan du bo både i små hotellrum på gården eller varför inte glampa. I restaurangen kan du njuta av enkla rätter tillreda på lokala råvaror med gårdens viner till. Här kan du också boka in dig på en guidad tur i vingården eller en vinprovning.

Kullabergs vingård

Kullabergs vingård ligger vid foten av det klippiga Kullaberg. Närheten till havet och långa ljusa kvällar gör att gården kan odla druvor av hög kvalitet. Kullabergs vingård har vunit många utmärkelser internationellt för sina viner. För tillfället brukar de 14 hektar; 2 ha består av äldre vinstockar, 8 ha planterades 2017 och 4 ha planterades 2019.

Gården har över 30 olika druvsorter. De vita druvsorter är mestadels Solaris, Souvignier Gris, Donauriesling och Muscaris. Samt mindre andel av Auxerrois, Johanniter och Madeleine Angevine. De blå druvsorter är mestadels Pinot Nova, Cabernet Noir, Rondo och Regent. Samt mindre andelar av Spätburgunder. Utöver det har man planterat ett testfält med 21 unika sorter.

Alla druvsorter tillhör PIWI-familjen vilket innebär att de har en hög resistens mot svampsjukdomar. Det gör att man inte behöver bespruta med olika växtskyddsmedel.

Förutom vin producerar Kullabergs vingård även torr äppelcider samt ädeldestillat av druvrester och andra frukter & bär.

Under sommaren öppnar de upp vinbaren Skänken och under hösten kan man boka in sig på en guidad tur med provsmakning på lördagar 14:00.