10 gömda pärlor du inte får missa på Kullahalvön

Känslan av en regnskog, medelhavsby, tropisk strand och öde ö. Vad sägs om att få en upplevelse utöver det vanliga och besöka platser med totala kontraster som du knappt trodde fanns i nordvästra Skåne? Och du, kom ihåg - vi gör detta på naturens villkor – leave nothing but foot prints!

Boka in ditt besök på våra gömda pärlor redan nu – du kommer garanterat inte att ångra dig!

Använd hashtaggarna:
#gömdapärlorpåkullahalvön #leavenothingbutfootprints

Brunnby Kyrka

Medeltida medelhavskänsla i byn Brunnby

Här sveper havsbrisen över de böljande fälten och kullarna. Följ den slingrande landsvägen som för dig in mot byns vackra gamla bebyggelse, inbäddad av vingårdar, hästhagar och lövskogsdungar. I byns västra del ligger den vackra medeltida kyrkan vars vitkalkade murar ger platsen en exotisk medelhavskänsla. Den charmiga byn är starkt kommande med olika företag som inredningsstudion Dunke design, gårdsbutiker och inte minst ett spahotell som är på gång. Från Brunnby kan du promenera både till Holy smoke, Arilds vingård och anrika badorten Arild, så parkera bilen och njut av denna unika pärla till fots.

Mölle Fälad

Ett orört växtrike utan dess like bara ett stenkast söder om Mölle

Varför vara där alla andra är när du kan njuta av den rofyllda och orörda naturen på egen hand? På Mölle Fälad kommer du nära naturen på ett sätt du aldrig känt på förut. De steniga gröna ängarna precis vid vattenbrynet tar dig på en kusthedsvandring mellan Lerhamn och Mölle. Bli ett med naturen på riktigt och doppa dig från en sten på vägen när andan faller på eller packa ner en picknik och ta en paus med utsikt över sundet. För att undvika trängsel så tar du dig enklast hit via Kattegattleden från Höganäs och parkerar din cykel längs vägen, tänk på att fäladen är ett naturreservat så det enda avtrycket du lämnar är ditt fotavtryck.

Skäret

Vilda klippor på ett gömt ställe i Skäret som kan liknas med Kullaberg

För dig som är en riktig äventyrare så bjuder pittoreska Skäret som är beläget mellan Arild och Svanshall på den östra sidan av halvön på ett riktigt rauklikt landskap. Här gör sig friheten påmind på riktigt när du badar direkt från vilda naturens egenskapande miljöer. För dig som vill njuta av utsikten över Skälderviken och känna friheten susa i håret så är detta helt klart ett ställe du inte får missa i sommar.

Mjöhult är the place to be när skogsälskaren i dig behöver skogens kraft

Mjöhult är the place to be när skogsälskaren i dig behöver skogens kraft

Precis där Mjöhult möter Helsingborg möter du Svedberga Kulle. En minst sagt grön oas. Den högsta punkten finns 62 meter över havet och här möts du av en utsikt som får hela dig att bli alldeles euforisk inombords. Stora delar består av betesmark och lövskogen med krön och ringlande stigar fungerar bra både en mulen sommardag när du vill höja pulsen eller en het dag när du behöver skogens svalka. Flera parkeringar finns utmed reservatets västra gräns, tänk på att ge tillbaka till naturen det naturen ger dig och lämna endast ditt fotavtryck.

Bild på Sandön

I utkanten av Farhult finner du en helt orörd ö gömd i vassen

I utkanten av Farhult, precis vid Utvälinge vid Vegeån, ligger Sandön – en gömd ö. Ön är ett mecka för fågelskådare och sportfiskare och den västra halvan är helt reserverat för fågellivet. Men på den östra halvan kan du njuta av denna fantastiska och fridfulla plats. Den vita stranden i vassen kombinerat med den långa bryggan ger en känsla av Danmarks västkust. Skåneleden går förbi Sandön, så du kommer enklast hit genom att påbörja din vandring från annat håll med ön som ett mål att beskåda. Vi kan garantera att du sent kommer att glömma denna unika vy från din näthinna.

Vikens havsbad

Sydliga sandvidder med kontinenten inom synhåll i Viken

I anrika Viken finns platsen för dig som vill känna dig fri med den vita sanden mellan tårna. Här hittar du garanterat din egen plats mellan sanddynerna och kan njuta av frihetskänslan medan du spanar ut mot Danmarks kust i horisonten innan du vadar ut i vattnet för ett svalkande dopp. Ta med picknickkorgen och stanna hela dagen så får du uppleva solnedgången över havet som en magnifik avslutning. Stanna till längs vägen mellan idylliska fiskeläget Viken och charmiga Lerberget. Parkera bilen eller cykeln på rastplatsen norr om golfbanan i Viken och ta dig ner för klitterna till den vidsträckta, mjuka sandstranden.

Svanshall stenbrott

Svanshalls stenbrotts spännande stup

Gillar du spänning, adrenalinpåslag och klättring? Här har du en perfekt plats att upptäcka variationen på Kullahalvöns unika natur – det magiska stenbrottet i Svanshall med branta sluttningar som stupar rakt ner i det mörka vattnet likt en trolsk skogssjö. Strax inpå ligger havet som lockar till äventyrliga klippbad. Platsen omges av vacker skog med både blåbär och svamp och här finns flera grillplatser där du kan göra upp eld för en riktig vildmarksfika. Små stigar leder ner mot havet och knyter an till Kullaleden söderut mot Svanshall och Jonstorp och norrut mot Bökebäck, Skäret och Arild. Var försiktig och ha uppsikt över barnen, vid stenbrottet är det väldigt brant men mycket spännande.

Ärtan och bönan

Ärtan och Bönan likt en tropisk regnskog mitt i centrala Höganäs

Likt en tropisk regnskog full med syre ligger the pea and the bean ett stenkast från vimlet på magasin 36 och Populära Garage bar. 100 år gamla träd ger skön skugga och vildkaprifolen skapar lianer mellan trädens grenar och en förförande doft sprider sig genom skogen. Fåglarnas kvitter skapar ett garanterat lugn i dig och vad är bättre än att ta en paus från livet och bli ett med dig själv och naturen för en stund? Naturskyddsområdet bjuder in dig på sina villkor, så kom ihåg, leave nothing but footprints.

Södåkra landsbygd

Södåkra, så Skånsk landsbygd som det bara kan bli

Längs med slingrande vägar, hittar du allt från gårdsbutiker, äpple-odlingar, och loppisar i denna lantliga idyll som för tankarna till Astrid Lindgrens Bullerbyn. Södåkra upptäcker du bäst med cykel längs med Kattegattleden, men se till att ha en cykelkorg så du kan köpa med dig närproducerade grönsaker och frukter hem till kvällens middag. Här samsas du på vägarna med traktorer och djuren i hagarna skapar en härlig inramning och ett lugn, här har du landet på riktigt!

Strandbaden Tallbackenskogen

Tallbacken i Strandbaden för tankarna till Sardiniens pinjeträdklädda stränder

Skiftningarna mellan klippor, hav och öppna landskap och Kullaberg på avstånd, nästan som ett levande väsen som stiger upp ur havet. Detta blir väldigt påtagligt på kusthederna mellan Strandbaden och Kullaberg. Här finns så mycket att uppleva, klättra i de krokiga tallarna, ströva på Kullaleden med klockgrodornas läten i periferin, samla snäckor och stenar (där det inte är naturreservat) och ta ett dopp längs med den långa sandstranden. Här kan du uppleva de mest magiska solnedgångarna med Danmark och Kullaberg som en vacker siluett i fjärran.