Kullaberg

Kullaberg: den dramatiska juvelen på Kullahalvöns kust är en plats som fångar både hjärta och sinnen med sin majestätiska skönhet och orörda natur. Här möts branta klippor och djup bokskog med den vidsträckta horisonten av Öresund. Kullaberg bjuder på vandring i världsklass, spektakulär klättring, fascinerande grottor och en rik kulturhistoria. Oavsett om du är en äventyrslysten utforskare, naturälskare eller helt enkelt letar efter en plats att finna ro, är Kullaberg en plats där du kan koppla bort från vardagen och förlora dig i den enastående skönheten av skånsk vildmark.

Besöka Kullaberg

Kullaberg är väl värt ett besök under alla årstider. På våren när skogen färgas ljusgrön av bokskogens knoppar, under hösten när skogen ändrar färg mot rött och höststormen viner och vågorna piskar, eller under vintern när Kullaberg täcks av snö. Tänk på att allt det fantastiska som naturen erbjuder upplever vi på naturens villkor. Ta med dig skräpet hem igen och lämna inget annat än fotspår.

Kullabergsguiderna har samlat bra information för dig som planerar ett besök på Kullaberg. Här får du bland annat tips på vandringsleder, grillplatser, badplatser och bra information för dig som besöker Kullaberg med barn.

Sveriges enda valsafari

I havet runt Kullaberg kan du ofta se tumlaren, den lilla tandvalen som ser ut som en delfin. Med RIB båt kan du se tumlare på nära håll och upplev Kullaberg vidunderliga natur från havet med spännande vikar och trolska grottmynningar.

Nimis

Nimis är ett unikt konstverk i form av ett mäktigt träslott i den självständiga staten Ladonien. Det kontroversiella konstverket är byggt av drivved och gamla träplankor av konstnären Lars Vilks. I närheten ligger även skulpturen Arx, som är byggd av stenar och betong. Nimis är ett fantastiskt konstverk, men delar av träkonstruktionen håller på att förfalla och spikar sticker ut och bör däför inte bestigas.

Du parkerar lättast på parkeringen vid Himmelstorp, därefter följer du skyltar med N, längs en cirka 1 kilometer lång vandringsled med tuff terräng och många höjdmeter, mer än 100 meter, ner till konstverket. Låt de små barnen stanna hemma och ta på dig ordentliga skor. Avsätt minst två till tre timmar för denna utflykt. Tänk på att om det nyligen har regnat kan det vara väldigt halt.

Grottor

På Kullaberg finns flera än 20 olika grottor som till största delen uppkommit genom havets eroderande kraft i urberget. De flesta grottorna har undersökts arkeologiskt och många spännande fynd har hittats, ta med dig hela familjen och ge er ut på grottexpedition. De mest besökta grottorna på Kullaberg är: Silvergrottan, Lahibiagrottan, Visitgrottan och Större Josefinelustgrottan.

Naturum

Känner du dig osäker på vart du ska gå och vad du vill uppleva på ditt besök på Kullaberg så är det alltid bra att starta ditt besök på Naturum som ligger vid Kullens fyr. Här kan man hitta information om Kullabergs växt- och djurliv samt testa dina biologikunskaper medan barnen klappar djur som sjöstjärnor och krabbor i klappakvariet.