Kontraster då och nu

Vad vore vi utan vår historia? Vår historia har satt grunden och format den Kullahalvö vi känner idag. En gemensam röd tråd är konstrasterna mellan det vilda och harmoniska i människorna och naturen, då och nu.

Kontrasterna i människorna och naturen DÅ

Namnet Höganäs, en gång Höjeness, ett dåtida fiskesamhälle där befolkningen senare kom att arbeta med kolbrytning och såg till att Höganäs blev en del av varje svensk fikastund genom de bruna saltglaserade Höganäskrusen som satte orten på kartan.

Samtidigt kom Kullahalvön att spela en stor roll i den svenska turismen, då ”Synden i Mölle” blev känd när gemensamhetsbad för män och kvinnor introducerades i Mölle, byn som är exotisk belägen på spetsen av Kullahalvön vid foten av Kullabergs urbergsklippor. Den skönhet som skapats av naturens kraft och den exotiskt vildmarkslikande halvön blev ett tillhåll för Kullamannen, konstnärer, författare och naturälskare som vågade utmana samhällets normer.

Sedan 1800-talets mitt har det pratats om ett speciellt ljus på halvön som tillsammans med platsens landsbygd och dess bördiga jordbruksmarker, småbyarnas rika historia och de välbevarade fiskelägena har lockat konstnärer, företagare, besökare och invånare från världen över.

Kullaberg som är känt för sin dramatiska natur skapar stora kontraster gentemot den annars platta bilden av Skåne.

Kontrasterna i människorna och naturen NU

Platsen har präglats av kontraster mellan det vilda och harmoniska, mellan det rofyllda och lugna och det oväntade och spännande. Här är invånarna stolta och trygga och välkomnar både nya och gamla vänner till sin exotiska halvö med geografisk närhet till storstäderna och Europa. Tankarna förs lätt till sydliga vidder med milslånga stränder, dramatisk urbergsnatur och pittoreska småbyar, något som än idag innebär unika rekreations- och badmöjligheter året om.

De vilda entreprenörerna gör att Kullahalvön ständigt är i framåtrörelse, här förädlas det som växer och gror vilket gör destinationen spännande både under och över ytan. Kullaberg som är känt för sin dramatiska natur skapar stora kontraster gentemot den annars platta bilden av Skåne.

Det finns ett rikt konstnärskap som skänker kulturvärde till kommunens redan berömda kreativa historia. Halvön är Sveriges keramikbygd och även idag skapas de saltglaserade Höganäskrusen på platsen. Platsen lockar med andra ord konstnärer, företagare, besökare och invånare från världen över än idag.