Helena bytte karriär från finansbranschen i Köpenhamn till hamnfik i Arild

Helena har alltid haft en dröm om att starta eget café eller blomsterbutik. Men alltid haft bortförklaringar. Men 2021 blev drömmen verklighet då hon tog över Arilds hamnfik.

Mariette med barn

Jakten på perfekt har skavt, här serverar vi kaffe i egengjorda keramikmuggar som alla ser olika ut

Helenas mamma var i Arild varje sommar och hyrde ett grönt hus. Hennes morfar var bagare och när han var ledig åkte de till Arild. Själv spenderade Helena sina somrar i en husvagn i Arild. När Helena och hennes man gifte sig hade de en kompis från Australien på besök och körde runt i Skåne för att visa upp sina pärlor och så klart var Arild en av dem. De körde förbi ett hus med en till salu skylt, men tänkte inte mer på det. En dag när de skulle köra från Kalmar till Malmö, fick de för sig att åka till Skäret för att äta äggakaka. De åkte igenom Arild och till salu skylten satt fortfarande kvar.

Det var så vackert, förgätmigejen blommade och trädgården prunkade, hux flux hade vi köpt det lilla huset. Istället för att köpa något praktiskt, blev det ett helgboende. Det tilltalar oss det operfekta och lätta enkla livet.

Helena hängde mycket på hamnfiket när de var i byn och när hon fick frågan om hon ville ta över fiket efter de gamla ägarna kunde hon inte tacka nej. Hon ser ett stort värde i att kunna bidra till ungdomars första jobb. Att kunna visa hur man kan driva företag och att man ska göra det man brinner för, då blir det lätt och roligt.

Under sommaren har hon ungefär 10 anställda.

Jobb kan också vara glädjefyllt, även om det är stressigt. Så ofta man hör jobb som något negativt. Jag tänker nu är det äntligen lördag och söndag igen, nu ska vi ha öppet!

Mariette 2

Om Helena skulle ge ett råd till sitt yngre jag, så är det att våga stanna upp, och känna efter. Vad är det du vill, vad brinner du för? Vad gör dig glad? Våga prova. Man kan alltid säga stopp och nej och ändra sig om det visar sig vara fel. Var mer modig och lyssna på magkänslan.

Arilds hamnfik öppnar när Helena känner sig redo, brukar vara runt påsk. Helger och helgdagar 11.00 -16.00 fram till midsommar, sedan varje dag. Nu ser hon fram emot ännu en säsong.

Jag vill att alla ska känna sig som hemma, man får lov att slå sig ner och njuta av solen och bara vara. Sitta länge och njuta av en kopp kaffe och se hur barnen leker på bryggan och fiskar krabbor och känna hur lugnet infinner sig.